„ ГОВОРИ СЕ О НЕСТАНКУ КЊИГА – ЈА ВЕРУЈЕМ ДА ЈЕ ТО НЕМОГУЋЕ “ -
Борхес
ЧИТАЊЕ ЈЕ ТЕРАПИЈА, А ЧИТАЛАЦ ЈЕ ТЕРАПЕУТ !

петак, 18. март 2011.

Форма и графички изглед

 

Електронски часопис НИЈЕ електронско издање штампаног часописа или новина.
Напротив, електронски часопис је сасвим нов приступ у графичкој и техничкој реализацији.
Код електронских издања смо слободнији у прелому, немамо обавезан број речи и слова за задат формат папира, немамо фиксно одређен број страна, нисмо ограничени стандардним графичким елементима сада већ застарелог Гутенберговог проналаска. Електронско издање може да садржи и мултимедијалне елементе: филмови, клипови, звучни ефекти, музичке нумере...
Обрада фотографија је технички другачија од обраде фотографија за штампана издања. Графичка решења морају пажљиво да се осмисле, јер крајњи визуелни изглед зависи од програма који читалац користи за преглед сајта на којем је постављен електронски часопис. Садржај код штампаног часописа подразумева број стране на којој је текст штампан, а код електронског једноставно води на страну са конкретним прилогом. Нема листања и тражења одређене стране, већ је прелазак у тренутку кликом на наслов/линк.
Електронско издање се истог тренутка по «штампању» испоручује на преко милијарду адреса корисника интернета у свету. Једини проблем је језичка баријера и писмо на којем је реализовано електронско издање. Идеја је користити латинично писмо јер је, у том случају, наше издање доступно и колегама из других држава сродног језичког подручја. Наравно, ако се инсистира на ћириличном издању, латинично издање може он-лајн да се «преведе» на ћирилично писмо у оквиру сајта на којем је публикован електронски часопис.

Нема коментара:

Постави коментар