„ ГОВОРИ СЕ О НЕСТАНКУ КЊИГА – ЈА ВЕРУЈЕМ ДА ЈЕ ТО НЕМОГУЋЕ “ -
Борхес
ЧИТАЊЕ ЈЕ ТЕРАПИЈА, А ЧИТАЛАЦ ЈЕ ТЕРАПЕУТ !

среда, 16. март 2011.

Актуелности

И опет смо ту.
После двогодишње паузе, ја поново свакодневно откључавам врата библиотеке. Мирис шездесетих (само да није шестдесетих!). Читај дословно! (Читај у сваком случају.) Мислила сам да ми никада неће недостајати.
Друштво школских библиотекара поново има своје гласило. Пропустила сам, дакле, недостајуће бројеве.
Треба попунити огласне табле између композиција хрптова без локомотиве. Април је за библиотеку други Божић. Све поново треба наизмишљати. Шаљите идеје! Правите планове.
Обележавамо Светски дан дечје књиге и Светски дан књиге и ауторских права. Поново.
Све остало је ново и неочекивано.
Начнимо га.
                                               
                                                                     Маријана Петровић

БИБЛИОТЕКА ЕЛЕКТРОНСКИХ КЊИГА ЗА ПУТНИКЕ
Управа тајванског међународног аеродрома Таојан, отворила је електронску библиотеку намењену путницима у пролазу. То је прва библиотека ове врсте. Засад се у њој налази око 400 књига на кинеском и енглеском, али и око 2000 књига у уобичајеном папирном издању. Електронске књиге су у формату иПаб и Зинио и чувају се на око 30 уређаја са екраном од е-папира. Путници који желе да прекрате време између два авионска лета, могу да изнајме уређај, али не и да пресниме садржину на властити е-читач.
Пројекат отварања ове библиотеке вредан је око 100 000 америчких долара.(објављено 12.03.2011. у часопису Микро,  (http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=14623&rss=1)


ШКОЛСКА БИБЛИОТЕКА ПРЕД ИЗАЗОВИМА ИНФОРМАЦИОНОГ ДРУШТВА
Друштво школских библиотекара Србије организовало је други круг акредитованог електронског програма за стручно усавршавање школских библиотекара и заинтересованих наставника, под називом „Школска библиотека пред изазовима информационог друштва".
Курс је почео 05. фебруара и трајао 6 недеља, према датом распореду.

Ово је први електронски семинар у којем је ауторка овог текста узела учешће.
Наравно, имала сам одређена очекивања. Нека од њих су се потврдила.
Као убеђени песимиста, била сам сигурна да ће се јавити технички проблеми због којих ћу бити приморана да одустанем од курса. То се није догодило. Напротив, за кратко време сам стекла известан степен вештине у коришћењу информационе технологије у свом послу, а баш тај домен сам сматрала својим непоправљивим професионалним недостатком.
Циљ курса је да предочи полазницима једноставне и добро објашњене смернице за унапређење комуникативних вештина, с обзиром на промене у технолошком развоју савременог друштва и на консеквентне промене потреба савремених читалаца. Цео процес је предочен у оквиру који нуди актуални образовни систем, тако да је свака појединачна активност била пажљиво испланирана и вођена с обзиром на циљеве.
На мене као (искусног) учесника семинара у образовању, најјачи утисак је оставила чињеница да сам заиста, за све време трајања курса, у њему активно учествовала. Није било празног хода, паузе за кафу су радне паузе, полазници су све време у контакту са предавачима и све научено одмах увежбавају на конкретном задатку на којем се постигнућа бодују на унапред утврђен начин.
Лекције и упутства су изложени јасно, а после сваког корака у учењу, полазници имају прилику да провере ниво разумевања, тако да веома брзо и лако могу да се врате на партије које нису савладали. Сви задаци су подстицајни, занимљиви и сваки се разликује од претходних. Сваки полазник ради својим темпом, али у непрекидној комуникацији са осталим полазницима и предавачима, који са много такта интервенишу у правом тренутку кад уоче да за тим постоји потреба.
Током последње две недеље курса, полазници, по групама формираним у складу са њиховим интересовањима, раде четири пројекта у којима треба практично да примене знања стечена на овом курсу. Овај текст и овај блог - то је део мог задатка.
                                                                                                                                                         М.П.


ШКОЛСКА БИБЛИОТЕКА У ФУНКЦИЈИ ИСТРАЖИВАЧКИХ ВЕШТИНА УЧЕНИКА

У читаоници нишке Народне библиотеке «Стеван Сремац», у уторак, 15. марта, одржана је трибина на тему: Школска библиотека у функцији истраживачких вештина ученика. Организатори су Друштво школских библиотекара и Народна библиотека «Стеван Сремац».
Трибину је отворио директор библиотекке, Небојша Васић.
Гордана Ивковић је упознала присутне са настанком референсне збиркр одељења Стручне књиге и са њеним значајем за пружање брзе и тачне информације кориснику. Тања Ивановић, библиотекар ОШ «Вико и Света», говорила је о референсним збиркама у основним школама. О подстицању учњника на коришћење стручне литературе и подучавању за проналажење информација, говорила је Виолета Мандић, библиотекар ОШ «Ратко Вукићевић». Маријана Стојановић из Универзитетске библиотеке Никола Тесла имала је врло занимљиво излагање о електронским изворима информација као средству за подучавање и учење кроз систем школовања. Миле Пенков, библиотекар ОШ «Десанка Максимовић», упознао је присутне са истраживањем које је спровео са ученицима шестог разреда за час историје са темом «Покрштавање јужних Словена».
Школски библиотекар представља важну карику у образовном систему. Трибина је показала да међу школским библиотекарима постоји велико интересовање за овакав вид размене знања и искустава.

сајт града Ниша: http://www.cityofnis.rs/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=category&id=2:kultura&Itemid=149 (преузето 17. марта 2011)


Нема коментара:

Постави коментар